mandag 28. november 2011

litterære helter

Min litterære helt er Edward Cullen fra ungdomsbokserien twilight sagaen. Ikke bare ser han fantastisk ut, personligheten hans er uimotståelig. Han setter alltidandres behov ovenfor ans egne og vil alltid det beste for alle! Jeg tror jeg får en ekstra sterk heltefølelse ovenfor Edward i og med at han skiller seg positivt ut fra de andre vampyrene i og med at han er "vegetarianer".

onsdag 4. mai 2011

vaskeseddel for "Drageløperen"

Året er 1975, og tolv år gamle Amir frå Kabul ønskjer å vinne den årlege drageturneringa og dermed sin fars anerkjenning. Amirs ven Hassan lovar å hjelpe til. Hassan er en hazara og er tener for Amirs velståande familie.  Amir misunnar Hassans naturlege mot, og ikkje minst hans plass i farens hjerte. På drageturneringa skjer det noko uventa og katastrofalt. Denne hendinga fører boka i ei helt ny retning. Etter at sovjetiske styrkar kom inn i Kabul flyktar Amir og hans far til USA. I voksen alder reiser Amir tilbake til 
heimlandet sitt kor han er gitt moglegheita til å gjere opp for sine synder.


mandag 2. mai 2011

Drageløperen

Drageløperen er en sterk roman som gir leseren en mulighet til informasjon om hvordan forholdene afghanistan har vært og fortsatt er idag. Samtiding gir Khaled Housseini oss en nydelig, men  trist fortelling om forholdet mellom en pashuner, Amir og  hazara, Hassan. Amir er fra en vellstående familie hvor Hassan og hans far er tjenere. Amir og Hassan står hverandre svært nære, men dette forandrer seg etter at Amir ikke stiller opp for Hassan når Hassan blir satt i en forferdelig situasjon. Amir flytter med sin far til California hvor han gifter seg med den vakre soraya og her skaper han sitt nye liv. en dag ringer en gammel venn av familien, Khaled fra Afghanistan og kommer med den triste nyheten om at han er dødssyk. Amir reiser tilbake til hjemlandet sitt for å møte Khaled. her får Amir beskjeden om at Hassan er død, men hans sønn Shorab ennå er i live, men lever et liv for seg selv ute på gata. Amir reiser for å finne Shorab og bringer han med seg hjem til Amerika.

Min mening om denne boka er at den er enestående! Den er rørende vakker og grusom på samme tid.

Jeg tolker det slik at temaet i denne boka er vennskap. 


lørdag 29. januar 2011

tolking av reklame

http://www.youtube.com/watch?v=aoRD1wmvwUc <-- Jeg har valgt å tolke denne reklamen

Mitt førsteintrykk av reklamen er uvitenhet. Den vekker interessen min sterkt fordi jeg ble så sjokkert når en barnefamilie digger en slik låt, men det går opp et lys i slutten av reklamen når vi får vite at ingen av dem skjønner engelsk. Om man først starter å se reklamen, er det vanskelig å la være å se den ferdig fordi man må få svar på den absurde måten de oppfører seg når den vulgære sangen spilles.

Denne reklamen er laget for de som sliter med engelsken. man får inntrykk av at den er siktet mot mennesker i alle aldere, det eneste kriteriet er at man ikke er god i engelsk.

Blikket mitt fester seg først på mannen i forsetet som skrur på sangen. Alle fargene er ganske nøytrale, og det er ingen som skiller seg ut for å være ekstra sterke eller noe i den duren.

De språklige virkemiddlene spiller en stor rolle i denne reklamen. Den er ordlagt på en måte som er ekstrem uformell, men samtidig ikke spessielt hverdagslig. Alt er på engelsk.

Språket er ikke appelativt, men reklamen er likevell appelativ fordi den appelerer veldig til fornuft.
Det er ingen konkrete opplysninger, men argumetasjonen er ganske så åpen og relevant.
Beklamen er basert på humor.

Budskapet er : siden engelsk er det mest internasjonale språket, kommer man ikke langt hvis man ikke kan eller skjønner det.

For meg så virker reklamen veldig bra. Den har et overbevisende budskap på samme tid som den får deg til å le. Jeg ser ingen negative sider ved den, men noen kan kanskje synes at det er for grovt språk.

tirsdag 25. januar 2011



Beskrivelse:
Dette bildet er et fotografi som forteller et budskap. Fotografiet er hovedsakelig av ei jente som krysser veien. I bakgrunnen ser vi en gammel mann, noen høye trær og en lang, grå bygning. Himmelen er grå og dyster, men det er samtidig veldig lyst ute. Jenta er plassert i front i bildet. Hun har på seg mørke klær og ei lue. Det eneste som tar oppmerksomhet fra jenta er et skilt med en pil som peker i motsatt retning. Skiltet er umulig å ikke legge merke til. I fremgrunnen til høyre er det en stor hekk uten blader. Den er plassert ved en murvegg. Bakken ser ut til å være veldig glatt og isete. Det er strødd sand på isen. Det er like lyst over alt i fotografiet. Kontrastene i bildet er ganske sterke.

Tolkning:
Førsteinntrykket av dette bildet er at det er en kald og lys vinterdag. Det som fanger blikket mitt først er ei jente som går målbevisst over en glatt vei. Hun må strekke ut den  ene armen for ikke å miste balansen. Deretter legger jeg merke til det store skiltet som peker i motsatt retning. Rett til venstre for skiltet ser jeg en mann som går i samme retning som skiltet peker. Ut i fra dette forteller bildet at budskapet er at man trenger ikke følge strømmen for å komme seg videre i livet. Selv om det er det enkleste å gjøre, kan det å skille seg ut og gå sin egen retning være en stor fordel for en selv. Følg hjertet og følg drømmene. Har man satt seg et mål, skal man ikke se langt bort i fra at man når dem. Skiltet symboliserer i dette bildet mangfold, altså det å følge strømmen. Stemningen i bildet er mystisk, man lurer på hvor personene er på vei og hva som vil skje videre på dette stedet. Det er to personer i bildet, men man fokuserer på den fremste personen, og hun ser veldig målrettet ut.

onsdag 19. januar 2011

bildekunnskap

SKRIK

b) tolking

Mitt første inntrykk av dette bilde er dramatikk, og det første som fanger blikket mitt er personen som skriker og det fryktfyllte utrykket hans/hennes.

Bilde vekker nyskjerrighet, vi vil vite hvorfor personen ser så skrekkslagen ut.
Det er tre personer i bilde, de to bakerste virker uvitende og naive i forhold til personen som skriker, Det virker som de ikke vil ha noe med han/hun å gjøre.

Motivet, altså den skrikende personen bruker en svart kledning, noe som kan symbolisere død. Den svarte klesdrakten sier også noe om hans sinsstemmning. Edvard Munch har brukt sterke farger på himmelen, og i tilleg er himmelen svært urolig. Det er ingen vanlig frammstilling av en himmel, og dette sier kanskje at det er slik den skrikende personen selv ser verden utifra de sterke følelsene hans/hennes.

Det er ganjske mye kontrast, og de fleste fargene Munch har brukt er meget sterke. Noe annet som står fram er bevegelsen i bildet, det virker som alt beveger på seg, alle linjene og flatene er urolige.

bildekunnskap

SKRIK

a) beskrivelse 
Skrik er et oljemaleri.

Bilde skal forestille en person som skriker. Det er ikke et utsnitt av et større bilde.

i bakgrunnen ser vi himmelen og havet. frammerst er det en bru hvor det står en person og skriker. bak den skrikenede personen er det to personer side om side.


himmelen og havet er bakerst, brua strekker seg fra bakerst til venstre i bilde til frammerst til høyre. helt frammerst i midten står hoved motivet, altså personen som skriker. helt bakerst til venstre i bilde er det to personer.